Az asztalterítés művészete

Megosztás

Az étel elfogyasztásának módja igencsak meghatározza az ennivaló élvezeti értékét. Bár nem tagadhatjuk, hogy van valami különös nosztalgikus romantikája egy talponállóban kapható sült kolbász beburkolásának is, azonban egy szépen megterített asztalnál megebédelni mégiscsak jobban eső érzés.

Fordíts tehát gondot az étkezés körülményeinek minél ideálisabbá tételéhez, hiszen a nyugodtan, szép környezetben, nem utolsó sorban egy jó társaságban elfogyasztott ebéd vagy vacsora meghatározhatja az egész napod hangulatát.

A terítés kellékei

Ahhoz, hogy az ételt fel tudd tálalni, az alábbi kellékekre lesz szükséged: egy megfelelő asztal, székek, asztalterítő, szalvéta, tányérok, evőeszközök, pohár és asztaldíszek. Válassz tányéralátétet is Fóliás Juci oldaláról, hogy esztétikusabbá tedd a terítést!

A megfelelő asztal és székek

Hacsak nem egy japán tematikus vacsorát tervezel, akkor mindenképpen egy megfelelő magasságú és méretű asztalra és a vendégek számának megfelelő székre lesz szükséged. Jól lődd be az asztal méretét, mert a túl kicsi asztalon nagyon kényelmetlen, zsúfolt lesz az étkezés, és a vendégek egymás könyökétől nem fognak tudni kényelmesen megebédelni.

Ennél még rosszabb megoldás, ha nem fér mindenki az asztalhoz. Hacsak nem családi, unokás ebédről van szó, ahol megengedett egy másik asztal bevonása a kisebbek számára, akkor minden meghívott részére teríteni kell. Ha asztalod nem elégséges annyi fő számára, amennyit vendégül kívánsz látni, akkor hívd őket inkább étterembe.

A fordított eset is rettentően zavarba ejtő, amikor két személyre terítesz egy nyolcfős asztalon. Ilyenkor, ha lehetséges, akkor csukd összébb az asztalt, de ha nem, akkor egymással szemben teríts, de az asztal két oldalán és ne a két végén.

Tervezd meg az asztalt!

Mielőtt nekiesel a terítésnek, mérd fel, milyen színek állnak a rendelkezésedre! Ha egyféle tányérgarnitúrád van, akkor ahhoz kell igazodnod, de ha ez mondjuk egyszínű, akkor máris nagyobb mozgásteret fog biztosítani számodra. Tervezd meg előre a terítő, a tányéralátét, a szalvéta és az asztaldekoráció színét, és vigyázz arra, hogy mindezek harmóniában legyenek egymással!

A helyes terítési mód

Ha egy semleges színű asztalterítőt használsz, akkor kiválóan fel tudod dobni a terítéket tányéralátéttel. Ez a kis kiegészítő azért is fontos, mert megvédi az abroszt, könnyen letörölhető, sőt, akár abrosz nélkül is használható. Ekkor megóvja az asztalt a szennyeződésektől, karcolástól, de akár egy komplett kézműves foglalkozás alatt is kiválóan teljesít. A tányéralátétből számtalan szín, forma, anyag, minta létezik, szerezz be több garnitúrát!

Mindig tegyél ki lapos tányért, erre kerüljön a főétel tányérja. Balra tedd a szalvétát és a villát, jobbra pedig a kést és a kanalat. Ne felejts el poharat is kikészíteni! Díszítsd az asztalt gyertyával, virágokkal!

Egy szépen megterített asztal szinte hívogatja a vendégeket, és az elkészített ételt is jobban esik így elfogyasztani. Fordíts hát gondot mindig a szervírozásra, és legyen minden nap ünnepnap az étkeződben!

Kapcsolódó cikkek